Η Χειρουργική του Στόματος ή Στοματική Χειρουργική περιλαμβάνει τη χειρουργική παθολογία και εγχειρητική της στοματικής κοιλότητας, δηλαδή τη μελέτη των εγχειρητικών τεχνικών και της παθολογίας των νοσημάτων που η αντιμετώπισή τους πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση εντός των ανατομικών ορίων της στοματικής κοιλότητας.

Η αρχαιότερη και πιο ευρέως διαδεδομένη επέμβαση χειρουργικής στόματος αποτελεί η εξαγωγή δοντιού. Άλλα παραδείγματα αποτελούν η αντιμετώπιση εγκλείστων δοντιών, κύστεων, αποστημάτων κ.α.

Παραδοσιακά η χειρουργική του στόματος ανήκει στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Οδοντιατρικής επιστήμης, αν και ανά τους αιώνες αναπτύχθηκε και ασκήθηκε τόσο από οδοντιάτρους, από ιατρούς αλλά και από μη ιατρούς όπως πρακτικούς, κουρείς, γυρολόγους κ.α. Η χειρουργική του στόματος σήμερα πλέον διδάσκεται ως αντικείμενο της Οδοντιατρικής επιστήμης και ασκείται από τους οδοντιάτρους (μέρος αυτής), τους χειρουργούς στόματος (εξειδικευμένοι οδοντίατροι) και τους στοματο-γναθο-προσωπικούς χειρουργούς (εξειδικευμένοι ιατροί-οδοντίατροι).

od4